Trpíte nadýmáním, křečemi v břiše, nepravidelnou nebo častou řídkou stolicí? Je pravděpodobné, že trpíte syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo histaminovou intoleranci (HIT).

Trpíte nadýmáním, křečemi v břiše, nepravidelnou nebo častou řídkou stolicí? Je pravděpodobné, že trpíte syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo histaminovou intoleranci (HIT).

Trpíte nadýmáním, křečemi v břiše, nepravidelnou nebo častou řídkou stolicí? Je pravděpodobné, že trpíte syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo histaminovou intoleranci (HIT). 150 150 Pharco

Trpíte nadýmáním, křečemi v břiše, nepravidelnou nebo častou řídkou stolicí? Je pravděpodobné, že trpíte syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo histaminovou intoleranci (HIT).

Syndrom dráždivého tračníku (IBS) je střevní problém, který se v populaci vyskytuje poměrně často. Odborné publikace uvádějí, že dráždivým tračníkem trpí každý pátý člověk v evropské populaci. Většina lidí si svůj problém neuvědomuje nebo si často myslí, že jde jen o nějakou „zažívací potíž“. No, není tomu tak.

Co je to syndrom dráždivého tračníku (IBS) a jaké jsou jeho příznaky?

IBS je funkční střevní onemocnění, kterému se mezi lékaři říká také „děravá střeva“. To znamená, že pokud pacient podstoupí endoskopické vyšetření střev, lékař obvykle nenajde žádné viditelné chorobné změny na sliznici střeva. Na jedné straně je to dobré znamení, ale pacient má stále typické příznaky a může se bát, zda se nejedná o něco vážnějšího.

Nejčastějšími příznaky IBS u dospělých jsou častá stolice a řídká stolice, ale může se projevovat i zácpou, která je však méně častá. Mezi typické příznaky patří také opakované nadýmání nebo křeče v břiše. Pokud musí pacient odevzdávat stolici několikrát denně, je stolice obvykle netvarovaná, tedy řidší až průjmovitá.

Hlavní příčinou vzniku dráždivého tračníku je změna „propustnosti“ střevní sliznice. Střevní sliznice je tvořena výstelkovými buňkami (tzv. enterocyty a kolonocyty). Ty jsou obvykle těsně u sebe, takže mezi nimi nedochází k „úniku“ do podslizniční vrstvy. Zdravá a funkční střevní sliznice je účinnou bariérou proti pronikání různých složek střevního obsahu i různých bakterií do podslizniční vrstvy.

 U dráždivého tračníku se však v této sliznici objevují „mikrotrhliny“ (odtud lidový termín „děravé střevo“). Ty nejsou při běžném endoskopickém vyšetření viditelné. Mikrotrhlinami proniká střevní obsah a mikroby pod sliznici (podslizniční tkáň). V podslizniční tkáni je vyvolána nežádoucí imunitní reakce, která se projevuje typickými výše uvedenými příznaky, jako jsou křeče nebo nadýmání. Podrážděná střevní sliznice navíc zvýší svou pohyblivost (peristaltiku střev), což způsobí výše zmíněné častější vyprazdňování.

Jak zmírnit příznaky IBS díky specifické výživě střevní sliznice 

Syndrom dráždivého tračníku je v podstatě imunologické onemocnění sliznice střev. Zmírnění nebo odstranění příznaků vyžaduje dvojí zásah. Na jedné straně je nutné uzavřít mikrotrhliny ve výstelce cév a zabránit prosakování do podslizniční tkáně. Na druhou stranu musíme zabránit nežádoucí imunitní odpovědi v podslizničním prostředí. Tímto způsobem je střevní sliznice uzavřena a funguje normálně. Tímto způsobem můžeme výrazně zmírnit až zcela odstranit příznaky IBS.

Revicolin – Syndrom dráždivého tračníku


REVICOLIN je doplněk stravy vhodný zejména při IBS a histaminové intoleranci. Obsahuje dvě účinné látky, patentované imunochytré kvasinku Kluyveromyces Marxianus Fragilis a tělu přirozenou látku palmitoylethanolamid (PEA). Kvasinky Kluyveromyces M.F. jsou mimořádně odolné a uvolňují velmi prospěšné látky, které vyživují výstelkové buňky sliznice. Ty jsou pak pružné a pevně se k sobě spojují, čímž uzavírají mikrotrhliny ve střevní sliznici. Palmitoylethanolamid (PEA) zabraňuje nežádoucí imunitní reakci v podslizniční imunitní tkáni střeva, čímž zabraňuje opětovné tvorbě „mikrotrhlin“ ve sliznici.

REVICOLIN obsahuje 30 tobolek, doporučené užívání je 2 x 1 tobolka (1x ráno, 1x večer) během prvních 14 dnů užívání. Později obvykle stačí 1 tobolka ráno. Je běžně k dostání v lékárnách. Info pro lékarny: objednávejte ve Pharmosu.

 

Výsledky studie přípravku REVICOLIN u lidí

REVICOLIN byl testován u osob se syndromem dráždivého tračníku (IBS) ve slovenské ambulantní praxi (MUDr. Jarolím Šutka, gastroenterologická ambulance, Bratislava). Respondenti užívající REVICOLIN uváděli výrazné zlepšení parametrů kvality života v průměru již po 8 dnech užívání.

Jaký je rozdíl medzi histamínovou intolerancii a potravinovou alergii a jak při tom pomáhá REVICOLIN si můžete přečíst v budoucím blogu.


MVDr. Peter Blaško

ředitel výzkumu a vývoje PHARCO GRANCREO

Pre prístup do promo zóny je potrebné prihlásenie.

Zabudli ste heslo? Zadajte prosím svoju e-mailovú adresu. Na zadanú e-mailovú adresu pošleme odkaz na nastavenie nového hesla.