KARPÁLNÍ TUNEL – syndrom karpálního tunelu, příznaky a rychlá pomoc

KARPÁLNÍ TUNEL – syndrom karpálního tunelu, příznaky a rychlá pomoc

KARPÁLNÍ TUNEL – syndrom karpálního tunelu, příznaky a rychlá pomoc 150 150 Pharco

Syndrom karpálního tunelu (lat. syndroma canalis carpi), lidově nazývaného KARPÁL nebo KARPÁLNÍ TUNEL, je onemocnění nervů. Jedná se o útlakovou neurpatii (lat. nervus – nerv, patos – nemoc), která se dotýká nejčastěji jednoho nervu. Jedná se o střední nerv (lat. nervus medianus), který inervuje dlaň a prsty. Karpální tunel je neuropatie a patří mezi typická onemocnění z povolání. Vzniká z dlouhodobého monotónního přetěžování rukou a zápěstí.

Obvyklé příznaky karpálního tunelu jsou pocit mravenčení, brnění v prstech (parestezie). Častěji postihuje tři prsty, ojediněle všechny. Může se dostavit i pocit oteklé ruky bez zjevného otoku. Nejprve se objevují v noci, proto se začneme nad ránem budit. Zatřesení rukou a rozhýbání prstů vede k určité úlevě. Později se však projeví už i během dne a v klidu. Při pokročilém onemocnění dochází k problémům s motorikou prstů. Je problém vzít prsty minci nebo stisknout tlačítko. Přetrvávající chronický útlak středního nervu vede k úbytku jeho speciálního obalu (myelinová pochva). Myelin chrání a vyživuje nerv. Jeho postupný úbytek způsobuje chorobné změny ve vedení nervových vzruchů středního nervu. To se projevuje výše zmíněnými příznaky v zápěstí, dlani a v prstech.

Co s tím? Jak nedostat karpální tunel?

Pokud si všimneme uvedených příznaků, je třeba zpozornět a snížit zatěžování ruky a zápěstí. Rychlou úlevu od bolesti mohou poskytnout různé masti nebo gely. Bolest se však bude stále vracet, jelikož nerv je již zjevně poškozen (úbytek myelinu). Pokud budou bolesti přetrvávat a sílit, je třeba vyhledat lékaře (ortopeda, neurologa). Kromě léčby je vhodné užívat také cílené produkty na podporu výživy nervů. Zejména ty, které podporují obnovu myelinu (tzv. remyelinizace) a omezují šíření neuropatie i do jiných nervů.

V rámci prevence se doporučuje krátké opakované procvičení zápěstí v průběhu dne. Objeví-li se první příznaky karpálního tunelu, snižte intenzitu zátěže ruky. Doplňte vhodnou výživu pro opětovnou podporu tvorby myelinu nervu. Tyto jednoduché kroky obvykle významně sníží riziko dalšího rozvoje syndromu karpálního tunelu.

REMYELIN je neuro-specifický doplněk stravy určený k podpoře výživy nervového obalu (myelin). Užívání REMYELINu při syndromu karpálního tunelu podporuje obnovu středního nervu, čímž dochází ke zmírnění nepříjemných příznaků (mravenčení, brnění prstů, bolest zápěstí atd.). Užívá se jedna tobolka denně. Zbavení se bolesti karpálního tunelu při průměrné ceně 25 Kč denně stojí za vyzkoušení.


MVDr. Peter Blaško

ředitel výzkumu a vývoje PHARCO GRANCREO

Pre prístup do promo zóny je potrebné prihlásenie.

Zabudli ste heslo? Zadajte prosím svoju e-mailovú adresu. Na zadanú e-mailovú adresu pošleme odkaz na nastavenie nového hesla.